Balkánský poloostrov

Cestování po Balkáně je zábavné!

Projíždíte-li Moldávií (což není země Moldavsko, ale severovýchodní část Rumunska), měli byste obětovat hodinu a půl na průjezd méně známé trasy Transraraul. Jedná se o průjezdní serpentinovou asfaltovku vedoucí přes hory Rarau, s dokonalým povrchem a mnoha skvělými výhledy. Více informací uvnitř článku.

O existenci této trasy jsme neměli do poslední chvíle tušení, ale když jsme hledali vhodné silniční spojení mezi Lacul Izvorul Muntelui (známé též jako Lacul Ceahlau) na tento skvost jsme narazili. Fotky níže.

Asfalt je nový, pravděpodobně z roku 2015. Celá trasa mezi Chirin a Porojata má cca 25 km a je průjezdná za jednu hodinu, vy však určitě zastavíte a pořídíte spoustu fotek. Navíc zhruba v první třetině je vyhlídka, z níž se dá pozorovat velká část hor Stanisoarei. Vyhlídka je ve výšce 1634 m.n.m. a nazývá se Petrele Doamnei. Pro závodní jezdce je TransRaraul požitkem neboť se na něm nachází značné množství perfektně klopených serpentin. Pro jedlíky je v polovině celoročně otevřená restaurace.

Je třeba varovat před úzkými pasážemi trasy na stoupání v blízkosti Chirinu. Zde auto ani motorku rozhodně nerozjíždějte, sami jsme měli problém brzdit před auty, která nešla vidět.

 

Jak je vidět na mapě níže, oblast je doslova protkána turistickýma trasama.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.