Alhohol v Černé Hoře

V Černé Hoře má turista na výběr z několika druhů piv, jak importovaných, tak domácích, vína a tvrdého alkoholu. Fajnšmekr musí zkusit od každého trošičku, ale s Mírou:-) Zajímá-li čtenáře více informací, nechť čte dál.

Hned ze začátku článku je třeba podotknout, že nezanedbatelná část obyvatelstva Černé Hory v jižnějších částech státu jsou muslimové a proto není vhodné nabízet jim alkohol nebo je jakkoliv nutit k jeho konzumaci. Jedná se sice o obyvatelstvo na Balkáně nejmírumilovnější, avšak byla by škoda dělat Čechům ostudu.

Předem je nutno čtenáře upozornit na minimální věk, kdy je v Černé Hoře možno požít alkohol. Je to 18 let.

Zároveň je vhodné zmínit, že v Černé Hoře je za volantem povoleno 0,5 promile.

Tvrdý alkohol

Zlatni PelinPelinkovac

Méně známý hořký pelyňkový likér s obsahem alkoholu 28% – 35% (jak uvádí wikipedie, domácí se samozřejmě bude lišit), chutí podobný Jägermeisteru. Mimo Černou Horu je oblíbený také v Bosně a Hercegovině. Nejprodávanějším komerčním Pelinovacem v Bosně a Hercegovině je Zlatni Pelin, který je z Banjaluka a obsahuje 23 druhů bylinek a 28% alkoholu.

Brandy z vinných výlisků

Černohorci a další balkánské národy mají v oblibě výrobu a popíjení fermentované, polofermentované i nefermentované brandy. Ano, jedná se o obdobu rakije, jak jinak. V případě Černé Hory ji najdete pod pojmem komovica.

 

Vína

Černá Hora je v oblasti vinařství známá díky svým dvěma proslulým odrůdám vín:

Vranac

Vranac je vinná odrůda patřící území Černé Hory. Od roku 1977 je také takto chráněna a v jiných regionech (Makedonie) je pěstován pod jiným jménem. Vranac vlastně znamená Vraník, tedy silný kůň:-)

Mladá vína této odrůdy mají světle fialovou barvu a chuť ovoce se střední až vysokou kyselostí. Po dvou letech se fialová promění na rubínovou a aroma zesílí a nabere více vůní, například po květinách, rostlinách nebo dřevu.

Krstač

Hrozny Krstač jsou starodávnou odrůdou vína příslušícího na území Srbska a dnes i Černé Hory. Jsou užívány k výrobě suchého, světlého silného vína se silným buketem.

Pivní kultura

Uprostřed hor se na Nikšičských pláních nachází městečko Nikšič, které je srdcem průmyslu Černé Hory. Od druhé světové války se zde rozvíjí 80% černohorského průmyslu, mimo jiné také pivařství – vyrábí se zde jediné pivo v Černé Hoře: Nikšičko.

Nikšičko

je pivo, které naleznete v každé hospodě, v každém obchodě a které byste si měli dát při každé návštěvě.

NikšičkoJe skvělé a opravdu stojí za pořádný hřích, neboť den poté máte chuť na další. Je v několika variantách a v mnoha ohledech předčí importovaná srbská piva.

Pivo Nikšičko vyrábí pivovar Trebjesa.

 

Share Button

Comments

comments

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>