Alkohol v Bulharsku

alkohol v BulharskuV Bulharsku má patrně největší tradici vinařství. Kdo jednou ochutná bulharská vína na dovolené, bude mít problém adaptovat se zpět na domácí značky. Jen pro zajímavost – při kontrole kufru celníci neřešili, že s sebou vezeme několikrát více vína ven ze země, než kolik regule dovolují.

Předem je nutno čtenáře upozornit na minimální věk, kdy je v Bulharsku možno požít alkohol. Je to 18 let.

Zároveň je vhodné zmínit, že v Bulharsku je za volantem povoleno 0,5 promile alkoholu v krvi.

Tvrdý alkohol

Mastika

Silný anýzový nápoj podávaný chlazený. V kombinaci s menta, což je likér z oleje máty peprné, tvoří drink s názvem Mrak. Mastika má obsahovat minimálně 47% alkoholu a alespoň 40g cukru na jeden litr.

Boza

Méně známý drink, avšak v Bulharsku naprostá samozřejmost: fermentovaný sladový nápoj z úšenice nebo prosa s nízkým obsahem alkoholu a hustou konzistencí. Původně z Turecka.

Rakije

Jako u ostatních zemí začneme Rakijí. Je to pálenka z hroznů, švestek, fíků, prostě ovoce. Je nejlepší domácí, ale opatrně, může překvapit a zaskočit nepřipraveného turist(k)u. Některé zdroje uvádí Bulharsko jako původce Rakije (na základě vykopávek nádob).

Whiskey

Bulhaři vyrábí také svou whisku: Savoy Whiskey, Black Ram Whiskey a Black Bush Whiskey.

Pivo

Bulharsko má široký výběr výborných piv. Mezi nejlahodnější patří Zagorka, Bolyarka, Ariana, Kamenitza, Burgasko a Shumensko. Jsou chuťově celkem odlišná, takže si každý může vybrat to své.

melnikVíno

Dostáváme se k nejdůležitější části článku o alkoholu v Bulharsku a sice ke kapitole o vínech. Bulharsko je víny proslulé. Bulharská vína jsou levná: již od 50 Kč za litrovku jste si pravděpodobně koupili výborné víno.

Historie bulharských vín sahá až k období Tráků. Bulharsko je vládním rozhodnutím z léta páně 1960 rozděleno na 5 odrůdově odlišných lokalit:

  • Dunajské planiny (severní Bulharsko) – Muškát Ottonel, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Aligoté, Pamid, Gamza.
  • Černé moře (východní Bulharsko) – Dimyat, Ryzlink, Muškát, Sauvignon blanc, Traminer.
  • Údolí Růží (centrální Bulharsko v okolí Kazanlaku) – Muscatel, Cabernet Sauvignon a Merlot.
  • Trácké nížiny (jižní Bulharsko) – kontinentální klima a dostatečné množství srážek zajišťuje dobré podnebí pro červené víno: Mavrud, Muscatel, Cabernet Sauvignon a Pamid.
  • Údolí řeky Struma (jihozápadní Bulharsko) – velmi odlišná malá lokalita, kde je nejznámějším vínek pravděpodobně Melnik – perfektní víno, které musí každý vinař v Bulharsku ochutnat.
Share Button

Comments

comments

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>