Alkohol v Bulharsku
V Bulharsku má patrně největší tradici vinařství. Kdo jednou ochutná bulharská vína na dovolené, bude mít problém adaptovat se zpět na domácí značky. Jen pro zajímavost – při kontrole kufru celníci neřešili, že s sebou vezeme několikrát více vína ven ze země, než kolik regule dovolují.
Předem je nutno čtenáře upozornit na minimální věk, kdy je v Bulharsku možno požít alkohol. Je to 18 let.
Zároveň je vhodné zmínit, že v Bulharsku je za volantem povoleno 0,5 promile alkoholu v krvi.
Tvrdý alkohol
Mastika
Silný anýzový nápoj podávaný chlazený. V kombinaci s menta, což je likér z oleje máty peprné, tvoří drink s názvem Mrak. Mastika má obsahovat minimálně 47% alkoholu a alespoň 40g cukru na jeden litr.
Boza
Méně známý drink, avšak v Bulharsku naprostá samozřejmost: fermentovaný sladový nápoj z úšenice nebo prosa s nízkým obsahem alkoholu a hustou konzistencí. Původně z Turecka.
Rakije
Jako u ostatních zemí začneme Rakijí. Je to pálenka z hroznů, švestek, fíků, prostě ovoce. Je nejlepší domácí, ale opatrně, může překvapit a zaskočit nepřipraveného turist(k)u. Některé zdroje uvádí Bulharsko jako původce Rakije (na základě vykopávek nádob).
Whiskey
Bulhaři vyrábí také svou whisku: Savoy Whiskey, Black Ram Whiskey a Black Bush Whiskey.
Pivo
Bulharsko má široký výběr výborných piv. Mezi nejlahodnější patří Zagorka, Bolyarka, Ariana, Kamenitza, Burgasko a Shumensko. Jsou chuťově celkem odlišná, takže si každý může vybrat to své.
Víno
Dostáváme se k nejdůležitější části článku o alkoholu v Bulharsku a sice ke kapitole o vínech. Bulharsko je víny proslulé. Bulharská vína jsou levná: již od 50 Kč za litrovku jste si pravděpodobně koupili výborné víno.
Historie bulharských vín sahá až k období Tráků. Bulharsko je vládním rozhodnutím z léta páně 1960 rozděleno na 5 odrůdově odlišných lokalit:
- Dunajské planiny (severní Bulharsko) – Muškát Ottonel, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Aligoté, Pamid, Gamza.
- Černé moře (východní Bulharsko) – Dimyat, Ryzlink, Muškát, Sauvignon blanc, Traminer.
- Údolí Růží (centrální Bulharsko v okolí Kazanlaku) – Muscatel, Cabernet Sauvignon a Merlot.
- Trácké nížiny (jižní Bulharsko) – kontinentální klima a dostatečné množství srážek zajišťuje dobré podnebí pro červené víno: Mavrud, Muscatel, Cabernet Sauvignon a Pamid.
- Údolí řeky Struma (jihozápadní Bulharsko) – velmi odlišná malá lokalita, kde je nejznámějším vínek pravděpodobně Melnik – perfektní víno, které musí každý vinař v Bulharsku ochutnat.
1 thought on “Alkohol v Bulharsku”