Alkohol ve Srbsku
Srbsko se vyznačuje velkým počtem vlastních piv a z balkánských zemí se pivovarnictvím nejvíce blíží Česku.
Srbská piva
Jelen
Mezi nejznámější srbská piva patří Jelen dostupný také téměř všude v Černé Hoře. Jedná se o pivo pravidelně vítězící v mnoha soutěžích.
S obsahem 5% alkoholu se jedná o silnější ležák, který může v letním srbském počasí překvapit. Vyráběn v pivovaru Apatinka, jehož počátky sahají do 18. století.
Má i svou nealkoholickou verzi (Jelen Cool).
Lav
Produkt Carlsbergu stáčený ve městě Čelarevo, je druhé nejpopulárnější pivo ve Srbsku.
Stejně, jako Jelen je velmi známý a oblíbený v černé hoře. Pivo Lav je dokonce oficiálním pivem Srbského fotbalového týmu.
Obsahuje 5% – 7% alkoholu (Lav 7).
V Evropě méně známá, avšak ve Srbsku další velmi oblíbená piva jsou:
- Jagodinsko
- Niško
- Zaječarsko
a mnoho dalších. Většina vyjma Lav, Niško a Jelen jsou tzv. „europiva“.
Srbská vína
Srbsko se dělí na několik vinařských oblastí a v nich ž naleznete různé odrůdy vína:
- Fruška Gora – na severu země, produkce Tramínu a Ryzlinku,
- Negotin – středovýchod země, převážně Muškát,
- Vršac – severovýchod země – vína Vržole a Bermetto.
Mezi typické hrozny ve Srbsku patří Krstač, Smederevka, Vranac, Prokupac a méně známá Tamjanika (je hojná v Makedonii).
Srbský tvrdý alkohol
Komovica
50% zabiják ze zbytků vinných hroznů.
Pomače Brandy
Aneb vínovica – to samé, co Komovica, ale řádově likér, tedy o hodně slabší.
Rakija
Hroznovica, je na Balkánu všude, v Gruzii jí říkají čača, co víc dodat. Jestli pijete něco, o čem vám tvrdí, že se nejedná o slivovici a chutná to pořádně páleně, pijete rakiji.
Slivovice
Stejná léčivka, jako u nás.
Vinjak
Jedná se o extrémně silný koňak, který je před distribucí ředěn tak, aby měl 40 % alkoholu.